Zalewajka buraczana

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodko kwaśna zupa z buraków i zalewy z ogórków kiszonych. Znajdzie zwolenników tylko wśród osób, lubiących te produkty.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wywaru jarzynowego
    1\2 litra zalewy z kiszonych ogórków
    4 buraki czerwone
    1\2 szkl. śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz, cukier do smaku
    Dodatkowo:
    koper do posypania
    4 jajka
    6 ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zalewajka buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewajka 1. Ziemniaki obieram, kroję w ćwiartki i gotuję w osolonej wodzie. Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na pół. Buraczki oczyszczam, myję, kroję w plasterki, dodaję do wywaru. Do wywaru dodaję także zalewę z ogórków. Wszystko gotuję ok. 15 minut na małym ogniu. Wywar przecedzam, zaprawiam mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprowadzam do zagotowania, doprawiam do smaku solą, cukrem, pieprzem. Mieszam. Na talerz nakładam ziemniaki, jajka, zalewam zupą, posypuję koperkiem.

Porady

Ogórki kiszone wykorzystuję do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować