Wianuszek gdański

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała czytelniczka "Prześlij Przepis"

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - mleko: 2 szklanki
    - kasza manna: 4 łyżki
    - cukier puder: 9 łyżek
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - masło: 1 sztuka

    - płatki owsiane: 10 dekagramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - margaryna: 2 łyżki
    - olejek migdałowy (do smaku wg. uznania): 0.25 łyżeczki

Wianuszek gdański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubijamy, stopniowo
    wsypując cukier. Gdy
    zgęstnieją, dodajemy mąki
    z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy
    w tortownicy z kominkiem
    (śr. 26 cm) ok. 30 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy
    i przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Masa: kaszę zalewamy mlekiem
    i odstawiamy na 10 minut.
    Mieszając, zagotowujemy
    i studzimy. Masło ucieramy
    z cukrem. Stopniowo dodajemy
    kaszę i sok z cytryny
  • 3. Posypka: płatki rumienimy
    na suchej patelni, następnie
    mieszając, dodajemy cukier,
    margarynę i kilka kropli olejku.
    Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Placki przekładamy masą.
    Dokładnie pokrywamy też
    wierzch i boki ciasta. Posypujemy
    owsianą posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy