Wianuszek gdański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubijamy, stopniowo
wsypując cukier. Gdy
zgęstnieją, dodajemy mąki
z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy
w tortownicy z kominkiem
(śr. 26 cm) ok. 30 minut
w temp. 180 °C. Studzimy
i przekrawamy na 3 placki.
2.Masa: kaszę zalewamy mlekiem
i odstawiamy na 10 minut.
Mieszając, zagotowujemy
i studzimy. Masło ucieramy
z cukrem. Stopniowo dodajemy
kaszę i sok z cytryny
3.Posypka: płatki rumienimy
na suchej patelni, następnie
mieszając, dodajemy cukier,
margarynę i kilka kropli olejku.
Zdejmujemy z ognia.
4.Placki przekładamy masą.
Dokładnie pokrywamy też
wierzch i boki ciasta. Posypujemy
owsianą posypką.
Komentarze