Wianuszek gdański

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto piekę od kilku lat. Wszystkim bardzo smakuje, więc chętnie dzielę się tym przepisemze znajomymi.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szkl. mleka
    4 łyżki kaszy manny
    9 łyżek cukru pudru
    sok z cytryny
    kostka masła

    Posypka:
    10 dag płatków owsianych
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki margaryny
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wianuszek gdański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubijamy, stopniowo wsypując cukier. Gdy zgęstnieją, dodajemy mąki z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tortownicy z kominkiem (śr. 26 cm) ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Masa: kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Mieszając, zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy kaszę i sok z cytryny.
  • 3. Posypka: płatki rumienimy na suchej patelni, następnie mieszając, dodajemy cukier, margarynę i kilka kropli olejku. Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Placki przekładamy masą. Dokładnie pokrywamy też wierzch i boki ciasta. Posypujemy owsianą posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować