To szybki i smaczny sposób na wykorzystanie wątróbki w sezonie fasolkowym. Najczęściej podaje ją do ziemniaków. Można także serwować ją z kaszą, czy po prostu w towarzystwie pieczywa. Polecam!
Składniki:
Składniki:
• 800 gram wątróbki cielęcej,
• 0,5 kg fasolki (mieszanka zielona i żółta),
• 2 cebule,
• olej do smażenia,
• sól, pieprz do smaku, przyprawa typu vegeta,
• majeranek do smaku,
• natka pietruszki do dekoracji
Wątróbka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy do miękkości.
2.Ugotowaną fasolkę odsączamy z wody.
3.Cebulę obieramy, koimy w piórka i rumienimy na oleju.
Między czasie wątróbkę myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry około 1 cm.
4.Tak przygotowaną dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość oprószamy solą, pieprzem , Vegetą. Smażymy, aż wątróbka zmięknie. Pod koniec dodajemy majeranek.
5.Gdy wątróbka jest gotowa dodajemy do całość ugotowana fasolkę. Danie podgrzewamy razem około 3 minuty. Podajemy.
Komentarze