Waniliowe lody z lekko korzennym aromatem.

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszna wersja słodkich tradycyjnych lodów waniliowych w połączeniu z korzennym aromatem.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko: 3 szklanki
    - żółtka: 7 sztuk
    - laska wanilii (ziarenka): 2 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - śmietanka 30%: 0.5 szklanki
    - przyprawa do kawy i deserów np. Kamis: 1 łyżka

Waniliowe lody z lekko korzennym aromatem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wanilię rozcinamy i wyskrobujemy z niej ziarenka. Wrzucamy je do mleka i gotujemy na małym ogniu.
  • 2. Żółtka i cukier mieszamy ze sobą, po chwili dodajemy gorące mleko i dalej mieszamy. Zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając i ubijając.
    Gdy zrobi się nam piana, gęsta masa zostawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Następnie dodajemy śmietanę i ubijamy.
  • 4. Wstawiamy do zamrażalnika. Po jakichś 40-60 minutach wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy jeszcze raz czy dwa aż nie będzie w masie lodowej kryształków lodu. Przy ostatnim miksowaniu dodajemy mieszankę aromatycznych przypraw Kamis (m.in. cynamon, kardamon, wanilia).
  • 5. Gdy masa będzie jednolita i gęsta zostawiamy do ostatecznego zamrożenia.
  • 6. Przed podaniem dekorujemy czekoladkami lub startą czekoladą albo posypujemy jeszcze aromatyczną przyprawą do deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy