Waniliowe lody z lekko korzennym aromatem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wanilię rozcinamy i wyskrobujemy z niej ziarenka. Wrzucamy je do mleka i gotujemy na małym ogniu.
2.Żółtka i cukier mieszamy ze sobą, po chwili dodajemy gorące mleko i dalej mieszamy. Zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając i ubijając.
Gdy zrobi się nam piana, gęsta masa zostawiamy do wystygnięcia.
3.Następnie dodajemy śmietanę i ubijamy.
4.Wstawiamy do zamrażalnika. Po jakichś 40-60 minutach wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy jeszcze raz czy dwa aż nie będzie w masie lodowej kryształków lodu. Przy ostatnim miksowaniu dodajemy mieszankę aromatycznych przypraw Kamis (m.in. cynamon, kardamon, wanilia).
5.Gdy masa będzie jednolita i gęsta zostawiamy do ostatecznego zamrożenia.
6.Przed podaniem dekorujemy czekoladkami lub startą czekoladą albo posypujemy jeszcze aromatyczną przyprawą do deserów.
Komentarze