Walentynkowy deser

0 (0 ocen)

Galaretka truskawkowa pod pierzynką z musu truskawkowego i śmietanki

Składniki:

  • litrowy słoik kompotu truskawkowego
    4 łyżeczki żelatyny
    250 ml. śmietanki 30%
    maczek cukrowy do dekoracji

Walentynkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki odsączyć z kompotu. Sok dopełnić wodą do 3/4 litra, zagotować, odczekać chwilę i do gorącego dodać żelatynę- dobrze wymieszać. Przestudzić. Kilka łyżek wylać na mały paski talerzyk- wstawić do chłodu, resztę podzielić na 3 części. Jedną część galaretki wylać do pucharków- schłodzić. Odsączone truskawki zblendować i wymieszać z drugą częścią galaretki- wyłożyć na galaretkę w pucharkach- schłodzić. Śmietankę ubić, gdy będzie ubita dolać trzecią część galaretki i krótko wymieszać mikserem, żeby składniki się połączyły. Warstwę śmietanową wyłożyć na mus truskawkowy- schłodzić.
    Foremką do ciastek wyciąć serduszka z zastygniętej na talerzyku galaretki i delikatnie przełożyć na wierzch deseru. Posypać maczkiem cukrowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy