Walentynkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki odsączyć z kompotu. Sok dopełnić wodą do 3/4 litra, zagotować, odczekać chwilę i do gorącego dodać żelatynę- dobrze wymieszać. Przestudzić. Kilka łyżek wylać na mały paski talerzyk- wstawić do chłodu, resztę podzielić na 3 części. Jedną część galaretki wylać do pucharków- schłodzić. Odsączone truskawki zblendować i wymieszać z drugą częścią galaretki- wyłożyć na galaretkę w pucharkach- schłodzić. Śmietankę ubić, gdy będzie ubita dolać trzecią część galaretki i krótko wymieszać mikserem, żeby składniki się połączyły. Warstwę śmietanową wyłożyć na mus truskawkowy- schłodzić.
Foremką do ciastek wyciąć serduszka z zastygniętej na talerzyku galaretki i delikatnie przełożyć na wierzch deseru. Posypać maczkiem cukrowym
Komentarze