Ulubiona jajecznica

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest częstym gościem moich śniadań z narzeczonym.

  • 30 min

Składniki:

  • 7 jaj
    2 łyżki natki pietruszki bądź koperku
    1 duża cebula
    10 pieczarek
    4 plastry sera żółtego
    olej, masło do smażenia
    sól, pieprz do smaku

Ulubiona jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i pieczarki obieramy. Cebule kropimy w piórka, pieczarki w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem (ja daję pół na pół). Lekko solimy i smażymy na najmniejszym ogniu do czasu, aż woda z pieczarek odparuje a cebula będzie całkiem miękka i lekko brązowa.
  • 2. Do osobnej miseczki wbijamy jaja, dodajemy sól i pieprz, mieszamy (aby żółtko i białko się połączyło) i dodajemy do warzyw na patelni.
  • 3. Gdy jajecznica będzie niemal całkowicie ścięta dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser i mieszkamy.
  • 4. Gotową jajecznicę zdejmujemy z ognia, doprawiamy jeżeli jest to potrzebne solą i pieprzem i mieszam z drobno posiekanym koprem bądź natką pietruszki. Nakładamy na talerze. Smacznego :-)

Porady

Najlepiej smakuje w parze z pokrojoną w drobne kromki bagietką z masłem.

Komentarze

Podobne przepisy