Ulubiona jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i pieczarki obieramy. Cebule kropimy w piórka, pieczarki w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem (ja daję pół na pół). Lekko solimy i smażymy na najmniejszym ogniu do czasu, aż woda z pieczarek odparuje a cebula będzie całkiem miękka i lekko brązowa.
2.Do osobnej miseczki wbijamy jaja, dodajemy sól i pieprz, mieszamy (aby żółtko i białko się połączyło) i dodajemy do warzyw na patelni.
3.Gdy jajecznica będzie niemal całkowicie ścięta dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser i mieszkamy.
4.Gotową jajecznicę zdejmujemy z ognia, doprawiamy jeżeli jest to potrzebne solą i pieprzem i mieszam z drobno posiekanym koprem bądź natką pietruszki. Nakładamy na talerze. Smacznego :-)
Porady
Najlepiej smakuje w parze z pokrojoną w drobne kromki bagietką z masłem.
Komentarze