Udka z farszem pod skórką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój dzisiejszy obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 4 udka
    1 bułeczka
    koperek
    2 żółtka ugotowane
    1 łyżka masła
    pieprz, sól
    1/2 szklanki mleka

    sos
    1 łyżka miodu
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
    szczypta tymianku
    sól, pieprz

Udka z farszem pod skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć. Koperek posiekać. Żółtka wymieszać z masłem, dodać bułkę, koperek, wymieszać. Farsz przyprawić do smaku pieprzem i solą.
    Udka opłukać , odciągnąć skórkę , wypełnić farszem, zszyć nitką , ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Składniki na sos wymieszać, zalać udka i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie piec w piekarniku ona złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Porady

Do potrawy polecam wino czerwone wytrawne. Udka faszerowane można także grillować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy