Truskawkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto kruche :
mąkę posiekać z masłem dodać żółtko i lodowatą wodę ,zagnieść ciasto i schłodzić 1 godzinę . Po tym czasie ciastem wylepić okrągła formę ( o średnicy 20 cm.)wyłożoną papierem do pieczenia .Piec 10 minut w 180 stopniach.
2.masa serowa:
do miski przełożyć twaróg i mascarpone ,dosypać cukier, mąkę oraz wbić jajka ,wymieszać na koniec wlać mus truskawkowy, całość wymieszać ,przelać masę na podpieczone ciasto ,piec 40 minut w 160 stopniach.( bez termoobiegu)Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia .
3.Pianka truskawkowa;
N drugi dzień, galaretkę rozpuścić w 100 ml. wrzącej wody ,jak zacznie tężeć zacząć ubijać aż zrobi się puszysta i powstanie pianka , białko ubić na sztywno dodać do galaretki ,na koniec delikatnie dolać mus truskawkowy .Wymieszać .
4.Przygotować blaszkę o średnicy 23-25 cm. Sernik wyjąc z formy i włożyć do większej , następnie delikatnie zalać pianką .Wstawić na 2 godziny do lodówki.
SMACZNEGO .
Komentarze