Truskawkowy chłodnik z winogronowym sokiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dla tych, którym znudziły się tradycyjne zupy

  • 25 min

Składniki:

  • 60 dkg truskawek, 100 ml soku z czerwonych winogron, szczypta cynamonu, 5 dkg cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 10 dkg chałki, łyżeczka masła, torebka cukru waniloiwego, listki bazylii

Truskawkowy chłodnik z winogronowym sokiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć, obrać, 1/4 owoców pokroić w ćwiartki. Resztę zmiksować na puree z sokiem winogronowym, szczyptą cynamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Chałkę pokroić w małą kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać kostki chałki i zrumienić. Wsypać cukier waniliowy i razem podgrzewać. Listki bazylii opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki i dodać do chałki. Przed podaniem położyć na wierzchu zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy