Truskawkowy chłodnik

0 (0 ocen)

  • 55 min

Dla ochłody w gorące dni.

  • 55 min

Składniki:

  • truskawki ok.300g.
    1/4 szkl.wody,
    2 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżki miodu,
    1/2-1 łyżeczki drobno startego imbiru,
    200g. jogurtu naturalnego lub śmietana 12%,
    świeża mięta.

Truskawkowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dodać wodę, sok z cytryny, miód oraz imbir. Zagotować. Następnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić cukrem. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić.
  • 2. Podawać w małych miseczkach lub na głębokich talerzach z dodatkiem jogurtu lub śmietany.
    Przed podaniem posypać świeżą miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy