Truskawkowy chłodnik

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo smaczny truskawkowy chłodnik na upalne dni. Przepyszne są tutaj pianki- słodkie i delikatne.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g truskawek
    1 szklanka mleka
    1- 2 łyżki cukru pudru lub 2 łyżki lodów waniliowych lub 1 łyżka miodu
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Pianki:
    1 białko
    50 g cukru pudru

Truskawkowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować blenderem. Wstawić do lodówki. Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Mleko z cukrem waniliowym zagotować w płaskim rondelku, zostawić na bardzo małym ogniu. Na gotujące się mleko kłaść łyżeczką ubitą pianę z białek pomagając sobie przy zsuwaniu drugą łyżeczką. Gotować na małym ogniu 1 minutę, przewrócić na drugą stronę, gotować jeszcze 1 minutę. Gotowe pianki wyjąć łyżką delikatnie na talerzyk. Mleko wstawić do bardzo zimnej wody, szybko wystudzić (ok. 5 minut). Do wystudzonego mleka wlać zmiksowane truskawki, wymieszać łyżką. Dosłodzić cukrem pudrem lub miodem lub lodami waniliowymi. Przecedzić przez sitko, rozlać do 1- 2 miseczek. Na wierzchu ułożyć pianki.

Porady

Do chłodnika można dodać mrożone truskawki. Zamiast truskawek można dać jagody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy