Truskawkowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki zmiksować blenderem. Wstawić do lodówki. Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Mleko z cukrem waniliowym zagotować w płaskim rondelku, zostawić na bardzo małym ogniu. Na gotujące się mleko kłaść łyżeczką ubitą pianę z białek pomagając sobie przy zsuwaniu drugą łyżeczką. Gotować na małym ogniu 1 minutę, przewrócić na drugą stronę, gotować jeszcze 1 minutę. Gotowe pianki wyjąć łyżką delikatnie na talerzyk. Mleko wstawić do bardzo zimnej wody, szybko wystudzić (ok. 5 minut). Do wystudzonego mleka wlać zmiksowane truskawki, wymieszać łyżką. Dosłodzić cukrem pudrem lub miodem lub lodami waniliowymi. Przecedzić przez sitko, rozlać do 1- 2 miseczek. Na wierzchu ułożyć pianki.
Porady
Do chłodnika można dodać mrożone truskawki.
Zamiast truskawek można dać jagody.
Komentarze