Truskawkowo - śmietankowa pianka z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś słodkiego, domowego i zdrowego!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 12 porcji:
    Pianka truskawkowa:
    40dag truskawek (mogą być mrożone)
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka żelatyny
    330ml śmietany 30%
    Cukier do smaku

    Mus truskawkowy:
    150g truskawek (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
    Cukier waniliowy

Truskawkowo - śmietankowa pianka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pianka truskawkowa: Truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Posłodzić do smaku. Gorące zblendować na gładką masę, następnie wsypać suchą galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i nie przerywając miksowania połączyć z masą truskawkową i ciepłą żelatyną. Jeszcze płynną masę przełożyć do foremek. Chłodzić w lodówce ok. 3 godzin. Gotową piankę wyłożyć na talerzyki i przed podaniem wierzch posypać kokosem i polać musem truskawkowym. Gotowy deser udekorować miętą.
  • 2.
    Mus truskawkowy:Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 10 – 15 minut, aż sok się zredukuje, pod koniec dodać cukry. Całość dokładnie wymieszać. Chłodny mus wyłożyć na piankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy