Truskawkowo - śmietankowa pianka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pianka truskawkowa: Truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Posłodzić do smaku. Gorące zblendować na gładką masę, następnie wsypać suchą galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i nie przerywając miksowania połączyć z masą truskawkową i ciepłą żelatyną. Jeszcze płynną masę przełożyć do foremek. Chłodzić w lodówce ok. 3 godzin. Gotową piankę wyłożyć na talerzyki i przed podaniem wierzch posypać kokosem i polać musem truskawkowym. Gotowy deser udekorować miętą.
2.
Mus truskawkowy:Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 10 – 15 minut, aż sok się zredukuje, pod koniec dodać cukry. Całość dokładnie wymieszać. Chłodny mus wyłożyć na piankę.
Komentarze