Delikatna pianka z musem truskawkowym

5 (1 ocen)

  • 3 godz.

Delikatna pianka z musem truskawkowym deser w pucharkach

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 5-6 pucharków

    mleko zagęszczone niesłodzone 500 g
    żelatyna 4 łyżeczki
    gorąca woda 1/3 szklanki
    truskawki na mus 6-8 dużych plus do dekoracji
    cukier puder 5 łyżeczek
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatna pianka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję, usuwam szypułki następnie miksuję na gładko. W razie potrzeby dodaję łyżeczkę cukru pudru do truskawek. Część rozpuszczonej żelatyny ( mniej więcej 1/3 ) dodaję do musu, mieszam. Mocno schłodzone mleczko ubijam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania napuszonej masy, która powinna podwoić swoją objętość. Pod koniec ubijania dodaję pozostałą żelatynę i cukier puder, miksuję. Mus truskawkowy wykładam na spód każdej porcji, zalewam gotową masą. Na wierzch układam owoce. Deser chłodzę w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószam wiórkami kokosowymi.

    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować