Truskawkowa tarta z karmelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Truskawki, kruche ciasto, karmel i beza - czego można jeszcze więcej chcieć :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru

    Truskawki w karmelu:
    0,5 kg świeżych truskawek
    1/2 szklanki cukru

    Beza:
    3 białka
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    płatki migdałowe do posypania

Truskawkowa tarta z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrobić, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wyłożyć nim formę do tarty. Podpiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
  • 2. Cukier podgrzewać w garnku, aż zacznie się robić karmel. Dodać truskawki i przykryć na chwilę, aż puszczą sok. Wyłożyć truskawki na podpieczony spód.
  • 3. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wyłożyć na truskawki, posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy