Truskawkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłukać, obrać, przekroić na połówki. Konfiturę malinową podgrzać, dodać sok z cytryny, wymieszać. Ostudzić i połączyć z truskawkami. Wstawić do lodówki na 30 min.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki. Po pól godziny rozwałkować. Formę do tarty natłuścić. Wyłożyć ciasto do formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 min. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą/kaszą). Piec 15 min w 180 stopniach. Zdjąć papier i piec 8-10 min aż się zarumieni. Ostudzić.
3.Zimną śmietanę ubić na sztywno. Schłodzony ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, następnie z bitą śmietaną. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch położyć truskawki.
Komentarze