Truskawkowa tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna pora na specjały z truskawek ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg mąki
    15 dkg masła
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 jajko
    Krem:
    1/2 kg truskawek
    5 łyżek konfitury malinowej
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 kg sera mascarpone
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

Truskawkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, obrać, przekroić na połówki. Konfiturę malinową podgrzać, dodać sok z cytryny, wymieszać. Ostudzić i połączyć z truskawkami. Wstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki. Po pól godziny rozwałkować. Formę do tarty natłuścić. Wyłożyć ciasto do formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 min. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą/kaszą). Piec 15 min w 180 stopniach. Zdjąć papier i piec 8-10 min aż się zarumieni. Ostudzić.
  • 3. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Schłodzony ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, następnie z bitą śmietaną. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzch położyć truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy