Koszyczki z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Dzieci (ale i dorośli) je uwielbiają.

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 8 truskawek (można też użyć innych owoców np, malin, wiśni, czereśni, jagód)
    - 100 ml śmietanki 36 %
    - 1 małe jajko
    - 4 łyżki cukru

    na 8 koszyczków

Koszyczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rączki 1. Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą szklanki (powinno wyjść ok. 8 krążków). Z reszty ciasta wycinamy 8 cienkich paseczków (ja użyłam do tego celu radełka). Krążkami wykładamy foremki do ciast, paseczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając im kształt podkówek. Jajko rozbełtujemy, wszystkie elementy koszyczków smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 st. kilkanaście minut, aż się zrumienią. Rączki koszyczków należy wyjąć nieco wcześniej, bo łatwo się przypalają. Studzimy.
  • 2. Śmietankę słodzimy, ubijamy na sztywno, Owoce myjemy. Do koszyczków nakładamy śmietkę, układamy owoce. Mocujemy rączki. Całość chłodzimy w lodówce.

Porady

Podczas pieczenia, ciasto i jajko utworzą we wnętrzu koszyczków pęcherzyki, których nie należy niszczyć. Będą one przydatne do mocowania rączek. Rączki należy nie tylko zanurzyć w śmietanie, ale i docisnąć, tak by zgniotły pęcherzyki i weszły w ich miejsce.

Notka redakcyjna

PP_05-2015

Komentarze

Podobne przepisy