Kokosowe Koszyczki z Truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniałe efektowne ciasteczka, wyglądem przypominające koszyki, a do tego są przepyszne :)

  • 3 godz.

Składniki:


  • koszyczki:
    opakowanie 275g ciasta francuskiego

    krem kokosowy:
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5l mleka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki tortowej
    200g masła
    100-200g kokosu


    dodatkowo:
    ok. 0,5kg truskawek
    mała kiść winogrona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe koszyczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. krem kokosowy:
    Pół szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami. Wlać szklankę mleka, a pozostałą szklankę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Do żółtek z cukrem i mlekiem dodać mąkę tortową i ziemniaczaną i miksować na najwyższych obrotach, do momentu aż masa budyniowa będzie gładka, bez grudek. Do wrzącego mleka wlać masę. Gotować - mieszając, aż do zgęstnienia. Budyń ostudzić.
    Miękkie masło zmiksować na puch (10min). Dodać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie gładki, wsypać kokos. Wymieszać i schłodzić w lodówce do stężenia.
  • 2. koszyczki:
    Z ciasta francuskiego wykroić koła, np. szklanką, będzie ok 20szt. Następnie, ciasto które pozostało, rozwałkować i podzielić na paski, tak ok 5-7cm i zawijać je by przypominały uchwyt koszyka. Koła , jak i 'paski' ułożyć na kratce, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec ok 15min . Wystudzić po upieczeniu.
  • 3. Truskawki pokroić w plasterki, winogrono na ćwiartki.
  • 4. Każde koło dekorować szprycą z kremem kokosowym, układać owoce a na koniec dać 'uchwyty', tak by całość wyglądała jak koszyczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować