Kruche koszyczki z truskawkami

5 (160 ocen)

Elegancki deserek z kruchutkiego ciasta i delikatnego kremu. Truskawki są idealnym dodatkiem do takiego zestawu. Polecam :)

Składniki:

  • ciasto francuskie 1op
    jajko
    330ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    kilkanaście truskawek
    cukier puder do posypania
    melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery

Kruche koszyczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykroić krążki 1. Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.
  • Ułożyć koszyczki i upiec 2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem. Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki.
  • 3. Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować