Kruche koszyczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.
2.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem. Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki.
3.Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.
Komentarze