Trufelki tiramisu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pysze małe co nieco. Rozpływające się w ustach.

  • 20 min

Składniki:

  • (na ok.15 sztuk):
    180 g biszkoptów
    125 g sera mascarpone
    2 czubate łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki gorącej wody
    2 łyżki likieru amaretto lub wódki
    Dodatkowo:
    1/2 łyżki gorzkiego kakao (do obtoczenia)

Trufelki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty dokładnie rozkruszyć za pomocą miksera lub ręcznie. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i dodać alkohol. Do biszkoptów dodać serek mascarpone, cukier puder i wystudzoną kawę z alkoholem. Składniki dokładnie wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować małe trufelki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w gorzkim kakao. Ponownie wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy