Trufelki tiramisu

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pysze małe co nieco. Rozpływające się w ustach.

Ola1984
  • 20min

Składniki

(na ok.15 sztuk):
180 g biszkoptów
125 g sera mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki likieru amaretto lub wódki
Dodatkowo:
1/2 łyżki gorzkiego kakao (do obtoczenia)

Sposób przygotowania przepisu:

Trufelki tiramisu

  • 1. Biszkopty dokładnie rozkruszyć za pomocą miksera lub ręcznie. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i dodać alkohol. Do biszkoptów dodać serek mascarpone, cukier puder i wystudzoną kawę z alkoholem. Składniki dokładnie wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować małe trufelki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w gorzkim kakao. Ponownie wstawić do lodówki na minimum 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiataDesersłodkościbiszkoptydeserykuchnia włoskaserekkawakakaotiramisuczekoladkiprzyjęciamascarponetruflewłoskatrufelkiimprezyjadalne prezenty

Komentarze

Podobne przepisy

Tiramisu

Dodane przez: kaskamar

Tiramisu

znalazłam cudowne natchnienie do...

Tiramisu

Dodane przez: zielony liść

Tiramisu

Łatwe do wykonania tiramisu.

Owsiane trufelki

Dodane przez: anik9

Owsiane trufelki

Uwielbiam wszystkie trufle i pralinki...

Trufelki raffaello

Dodane przez: Elisa

Trufelki raffaello

Pyszne trufelki, które zostały...

image-0asjfci

Dodane przez: Jagodi92

Tiramisu

”Tirami znaczy: obudź mnie, poderwij...

Tiramisu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tiramisu

Tradycyjny, włoski deser, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE