Zapiekanka mięsno-makaronowa w tortownicy ,wygląda jak torcik po przekrojeniu. Pysznie ,kolorowo w sam raz na kolację z przyjaciółmi.Taka alternatywa dla pizzy.
60 min
Składniki:
-0,5 kg makaronu nitki lub wstążki
-30 dag startego żółtego sera
-1 mały przecier pomidorowy
-1 mały pikantny ketchup
-2 marchewki
-1 pietruszka
-1 mały seler
-2-3 ząbki czosnku
-1 malutka cebula
-0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej od szynki)
-1 łyzka oleju
-pół szklanki wody lub bulionu
-4 jajka
-1 łyżka mąki pszennej
-przyprawy( sól,pieprz,oregano)
-do ozdoby pomidorki koktajlowe
Tortowa zapiekanka mięsno-makaronowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować i ostudzić.
2.Na patelnię włożyć pokrojone drobno wszystkie warzywa ,cebulę,czosnek ,dodać przyprawy i poddusić dolać wodę i poczekać aż odparuje,potem dodać przecier i ketchup.Ostudzić.
3.Jajka roztrzepać i dodać mąkę,i wlać do makaronu,dodać przyprawy i oregano oraz 3/4 startego sera.
4.Tortownicę(ja mam 23 cm)wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć połowę masy makaronowej ,na to masę mięsną i na to resztę makaronu.wierzch dokładnie posypać serem i poukładać połówki pomidorków (przecięciem do dołu) można posypać jeszcze oregano.
5.Piekarnik rozgrzać do 175 st. i piec ok 25-30 min .
6.Wyjąć po upieczeniu i odstawić na 10 min ,aby się troszkę wystudziło i "związało" lepiej się wtedy kroji.
Komentarze