Zapiekanka mięsno makaronowa

5 (178 ocen)

Lubię dania jednogarnkowe, a taką zapiekankę robię często.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    1 cebula mniejsza
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    pieprz ziołowy
    majeranek
    Sos beszamelowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    1,5 szk mleka
    sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
    300 g makaronu świderki
    300 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsno makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem. Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st na około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować