Tort śmietanowo - malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealnie pasuje na urodziny, imieniny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:8 jajek, 240 g cukier, 240 g mąka
    Masa śmietanowa: 700 ml śmietana kremówka (36%), 4 łyżki żelatyna, 4-5 łyżek cukier puder, 2x cukier waniliowy
    Dodatkowo: mały słoik konfitury malinowej, maliny do dekoracji

Tort śmietanowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Sporządzone ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy (28 cm). Ciasto piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. do ubitej masy dodajemy zimną żelatynę. Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat smarujemy konfiturą malinową i częścią masy śmietanowej, przykrywamy drugim blatem, wykładamy kolejną część masy śmietanowej. Całość przykrywamy trzecim blatem. Resztą masy smarujemy całe ciasto i dekorujemy malinami.

Porady

Najlepiej dodać dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy