Tort „ Miodowa planeta smaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

W moim kulinarnym laboratorium wciąż dokonuje eksperymentów. Poprzez połączenie wielu smakowitych dodatków uzyskałam rewelacyjny deser, który idealnie sprawdzi się jako smaczna uciecha podniebienia i dekoracja świątecznego stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki pszennej
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich
    2/3 kostki margaryny "Palma z Murzynkiem"
    5 łyżek płynnego miodu
    Jajko
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Masa:
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1,5 kostki masła
    Cukier puder
    4-5 łyżek przegotowanego maku
    Kilka kropel olejku migdałowego
    Po 3 łyżki adwokata i syropu brzoskwiniowego
    Dodatkowo:
    Pszenica preparowana, lukier i marcepanowe gwiazdki do dekoracji

Tort „ miodowa planeta smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta dokładnie połącz ze sobą. Podziel na 3 części. Każdą wyłóż na tortownicę o średnicy 28 cm. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Na mleku ugotuj budyń i wystudź. Masło utrzyj z budyniem i cukrem pudrem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj mak i olejek migdałowy, a do drugiej adwokat i syrop brzoskwiniowy
  • 3. Płaty ciasta i boki posmaruj masą brzoskwiniową i makową. Udekoruj pszenicą preparowaną, lukrem i gwiazdkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy