Czerwona planeta - sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki sernika przełożyć do miski,ubić mikserem na gładką puszystą masę przez około 10 min.Wsypać pokrojoną w piórka czekoladę i wymieszać.
2.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć na dno herbatniki.
3.
Na tak przygotowaną blaszkę wylać masę serową,wyrównać.
4.
Truskawki umyć,usunąć szypułki.15 całych truskawek obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć w równych odstępach na masie serowej,posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 50-55 min,przestudzić
6.
.
Z pozostałych truskawek część zmiksować z 3 łyżkami cukru,musimy otrzymać 1/2 l. zmiksowanych owoców.2 galaretki rozpuścić w 400 ml. gorącej wody,przestudzić.Tężejącą galaretkę wlać do zmiksowanych truskawek,wymieszać i wylać na przestudzony sernik.Wstawić do lodówki do stężenia.
7.
Pozostałe truskawki pokroić w ćwiartki,rozłożyć na stężałej masie truskawkowej.
8.3 galaretki rozpuścić w 1i1/4 l.gorącej wody,przestudzić i tężejącą zalać galaretki.Całość wstawić do lodówki na min.2 godz.do całkowitego stężenia.
9.
Pokroić w kawałki,rozłożyć na talerzykach ozdobionych śmietaną,truskawkami i listkami melisy.
Porady
Sernik proponuję upiec dzień wcześnie,gdyż musi być zimny do wykładania następnych warstw.
Komentarze