Torcik truskawkowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru pudru i serek, zmiksuj. Masę serowo-śmietanową podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj roztopioną, letnią czekoladę, wymieszaj. Umyte i odszypułkowane truskawki (400g) zmiksuj na gładką masę i razem z 2 łyżkami cukru pudru połącz z drugą częścią masy.
2.Żelatynę-fix przygotuj wg.przepisu na opakowaniu. Połowę dodaj do masy czekoladowej, a drugą zmiksuj z masą truskawkową.
3.Tortownicę o śr.22 cm wyłóż biszkoptami i wylewaj na przemian masy. Przemieszaj patyczkiem i wstaw do lodówki.
4.Kiedy sernik lekko stężeje poukładaj pozostałe, przekrojone na pół truskawki. Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i tężejącymi zalej truskawki. Sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Boki i wierzch można udekorować posypką czekoladową. Smacznego!
Porady
torcik można przygotować też z truskawek mrożonych, lekko je rozmrażając przed miksowaniem
Komentarze