Chrupiący torcik truskawkowy

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Chrupiący czekoladowy spód, lekki śmietanowy krem i truskawki - smak nie do opisania, trzeba spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    70 g orzechów włoskich
    30 g płatków kukurydzianych
    1/2 suchego wafla
    50 g masła
    1 czekolada deserowa
    1 łyżka rumu

    Krem:
    200 g śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki cukru pudru

    1 kg truskawek

    Dekoracja:
    4 ząbki czekolady deserowej
    1/3 łyżeczki masła
    listki melisy

    Tortownica 20 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort truskawkowy

Chrupiący torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki spodu 1. Zmiel orzechy, płatki i wafel drobno pokrusz. Czekoladę z rumem rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj miękkie masło i wymieszaj.
    Tortownicę wyściel folią spożywczą.
  • Spód torcika 2. Do roztopionej czekolady dodaj orzechy, płatki i wafel, dokładnie wymieszaj i wyłóż dno tortownicy dokładnie ugniatając. Wstaw do lodówki.
  • Z truskawkami 3. Galaretkę rozpuść w 1/2 szkl gorącej wody. Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz kuchennym ręcznikiem. Część truskawek przekrój i wyłóż boki tortownicy, resztę połóż w całości.
  • 4. Zimną kremówkę ubij, pod koniec dodaj cukier puder i wystudzoną galaretkę. Wyłóż masę na truskawki i wstaw do lodówki.
  • Gotowe 5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z masłem. Z papieru do pieczenia zrób rożek i udekoruj. Możesz też udekorować wg swojego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Orzechy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować