TORCIK ŚMIETANOWY

0 (0 ocen)

Taki na szybko torcik,ale każdy się zachwycał smakiem

Składniki:

  • Upiec 3 biszkopty z 7 jaj (2 białe i jeden z kakao)
    MASA;
    4 śmietany kremówki po 330g
    ok.0,5 szk cukru
    0,5 szk zmiksowanych truskawek
    4 łyżki żelatyny
    1 galaretka agrestowa(rozpuścić w 0,5 szk wody)
    sok z 1 cytryny
    PONCZ;
    2 szk wody
    3 łyżki kawy prawdziwej (zaparzyć szk wody)
    sok z 2 cytryn

Torcik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty przekroić na pół,(jeden blat odłożyłam,ponieważ biszkopty urosły wysokie),nasączyć ponczem.Foremka na biszkopt 24x32.
  • 2. Żelatynę zalać na chwilkę zimna wodą,aby napęczniała następnie zalać wrzątkiem około 1 szk.Żelatynę podzielić na 3 części.Śmietany ubić z cukrem i podzielić na 4 części.Do jednej dodać tężejącą galaretkę,do drugiej dodać zmiksowane truskawki i dodać 1 część żelatyny,a dwie pozostałe części śmietany zmieszać razem i dodać 2 części żelatyny.
  • 3. Przełożenie;
    Biały biszkopt,biała śmietana,
    kakaowy biszkopt,śmietana z galaretką,
    biały biszkopt,truskawkowa śmietana
    kakaowy biszkopt, biała śmietana i biszkopt biały.
    Posmarować tort śmietaną i udekorować truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy