Taki na szybko torcik,ale każdy się zachwycał smakiem
Składniki:
Upiec 3 biszkopty z 7 jaj (2 białe i jeden z kakao)
MASA;
4 śmietany kremówki po 330g
ok.0,5 szk cukru
0,5 szk zmiksowanych truskawek
4 łyżki żelatyny
1 galaretka agrestowa(rozpuścić w 0,5 szk wody)
sok z 1 cytryny
PONCZ;
2 szk wody
3 łyżki kawy prawdziwej (zaparzyć szk wody)
sok z 2 cytryn
Torcik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty przekroić na pół,(jeden blat odłożyłam,ponieważ biszkopty urosły wysokie),nasączyć ponczem.Foremka na biszkopt 24x32.
2.Żelatynę zalać na chwilkę zimna wodą,aby napęczniała następnie zalać wrzątkiem około 1 szk.Żelatynę podzielić na 3 części.Śmietany ubić z cukrem i podzielić na 4 części.Do jednej dodać tężejącą galaretkę,do drugiej dodać zmiksowane truskawki i dodać 1 część żelatyny,a dwie pozostałe części śmietany zmieszać razem i dodać 2 części żelatyny.
3.Przełożenie;
Biały biszkopt,biała śmietana,
kakaowy biszkopt,śmietana z galaretką,
biały biszkopt,truskawkowa śmietana
kakaowy biszkopt, biała śmietana i biszkopt biały.
Posmarować tort śmietaną i udekorować truskawkami.
Komentarze