Torcik kolorowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja mama lubi ciasta o smaku owocowym. To dla niej :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jaj
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    4 kisiele cytrynowe
    4 kisiele wisniowe
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    ½ litra śmietanki 30%
    ¾ szklanki cukru kryształu
    500g serka mascarpone
    brzoskwinie w puszcze

Torcik kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić mąkę na dwie równe części.
    Do jednej części dodać kisiele cytrynowe i wymieszać.
    Do drugiej części ciasta dodać kisiele wiśniowe i wymieszać.
    Białko ubić na sztywno.
    Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
    Po rozpuszczeniu cukru dodawać po jednym żółtku.
    Masę jajeczno-cukrową podzielić na 2 równe części.
    Do pierwszej masy jajecznej dodać mąkę z kisielem cytrynowym.
    Do drugiej masy jajecznej dodać mąkę z kisielem wiśniowym.
    Obydwa ciasta wlać do osobnych blach i upiec w temperaturze 175°C około 30minut.
    Wystudzić ciasta, a następnie przekroić wzdłuż na połowę.
  • 2. Krem: Ubić schłodzoną śmietankę pod koniec ubijania dodając cukier, a na końcu serek mascarpone.
    Wymieszać krem z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
  • 3. Układać kolejno: blat wiśniowego ciasta – krem - blat cytrynowego ciasta – krem - blat wiśniowego ciasta - krem – blat cytrynowego ciasta.

Porady

Do kremu można dodać dowolny alkohol lub wiśnie. Polecam naponczować ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy