Torcik kolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić mąkę na dwie równe części.
Do jednej części dodać kisiele cytrynowe i wymieszać.
Do drugiej części ciasta dodać kisiele wiśniowe i wymieszać.
Białko ubić na sztywno.
Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Po rozpuszczeniu cukru dodawać po jednym żółtku.
Masę jajeczno-cukrową podzielić na 2 równe części.
Do pierwszej masy jajecznej dodać mąkę z kisielem cytrynowym.
Do drugiej masy jajecznej dodać mąkę z kisielem wiśniowym.
Obydwa ciasta wlać do osobnych blach i upiec w temperaturze 175°C około 30minut.
Wystudzić ciasta, a następnie przekroić wzdłuż na połowę.
2.Krem: Ubić schłodzoną śmietankę pod koniec ubijania dodając cukier, a na końcu serek mascarpone.
Wymieszać krem z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Komentarze