Lekki jak chmurka torcik zaskakuje cudownym smakiem
3 godz.
Składniki:
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
serek mascarpone (250g)
250 ml śmietany kremówki
150 g masy krówkowej
2 łyżki cukru pudru
garść orzechów włoskich
9 daktyli lub innych bakalii
owoce, np. maliny, truskawki lub borówki
Torcik bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodawać sok z cytryny i cukier porcjami. Ubite białka wyłożyć na 2 tortownice (26 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę około 90 min.
Masa:
Serek mascarpone mieszamy z masą krówkową. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Śmietanę dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
Na talerzu układamy jeden spód bezowy, na to sypiemy bakalie i owoce. Przykrywamy wszystko powstałą masą (trochę zostawiamy do obsmarowania tortu w koło), na górę kładziemy drugi spód bezowy. Wierzch polewamy np. sosem czekoladowym (pół tabliczki czekolady deserowej rozpuszczone w 5 łyżkach kremówki) i dekorujemy owocami.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze