Torcik bezowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki jak chmurka torcik zaskakuje cudownym smakiem

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 białek
    300 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    serek mascarpone (250g)
    250 ml śmietany kremówki
    150 g masy krówkowej
    2 łyżki cukru pudru
    garść orzechów włoskich
    9 daktyli lub innych bakalii
    owoce, np. maliny, truskawki lub borówki

Torcik bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodawać sok z cytryny i cukier porcjami. Ubite białka wyłożyć na 2 tortownice (26 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę około 90 min.
    Masa:
    Serek mascarpone mieszamy z masą krówkową. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Śmietanę dodajemy do masy i wszystko mieszamy.
    Na talerzu układamy jeden spód bezowy, na to sypiemy bakalie i owoce. Przykrywamy wszystko powstałą masą (trochę zostawiamy do obsmarowania tortu w koło), na górę kładziemy drugi spód bezowy. Wierzch polewamy np. sosem czekoladowym (pół tabliczki czekolady deserowej rozpuszczone w 5 łyżkach kremówki) i dekorujemy owocami.
    Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy