Tiramisu z truskawkami - dietetyczne! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Otręby mielimy (ale nie jest to konieczne), dodajemy żółtka, słodzik, proszek i miksujemy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Do masy z otrębami dodajemy 1-2 łyżki piany, miksujemy.
Następnie dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na tortownicę (u mnie średnica 24cm).
Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180stopni.
Jogurt, serek, słodzik i aromat miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, gdy stwardnieje - podgrzewamy chwilę w mikrofali.
Żelatynę wlewamy do masy i miksujemy.
Truskawki kroimy w plastry/kawałki.
2 łyżeczki kawy i słodzik zalewamy gorącą wodą - około 200ml - mieszamy.
Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
Jedną część układamy na tortownicy - zalewamy połową kawy - ja nakładam kawę łyżką.
Układamy następująco:
1/2 masy serowo-jogurtowej
truskawki
biszkopt - znów nasączamy kawą
1/2 masy serowo-jogurtowej
i wkładamy ciasto do lodówki.
Gdy masa stężeje, wyciągamy ciasto z tortownicy, i posypujemy kakao.
Można ozdobić truskawkami.
Komentarze