Tiramisu
Składniki:
- podłużne biszkopty, lub okrągłe: 150 gramów
- serek mascarpone: 100 gramów
- cukier puder: 50 gramów
- śmietanka 30%: 200 mililitrów
- likier Amaretto: 50 mililitrów
- kawa rozpuszczlna: 1 łyżeczka
- czekolada gorzka: 50 gramów
- kakaowa posypka: 10 gramów
Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Śmietanę utrzeć na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, cukrem pudrem.
-
2.
Kawę rozpuścić w 20 ml gorącej wody i wymieszać z likierem.
-
3.
Biszkopty namoczyć w kawie z dodatkiem likieru.
-
4.
W czterech pucharkach układać kolejno
warstwy namoczonych biszkoptów, startą czekoladę, krem.
-
5.
Na koniec posypać startą czekoladą,
kakaową posypką do dekoracji deserów i udekorować biszkoptami.
-
6.
Deser schładzać w lodówce około 3 godzin.
Komentarze