Tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na Walentynki w sam raz.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - podłużne biszkopty, lub okrągłe: 150 gramów
    - serek mascarpone: 100 gramów
    - cukier puder: 50 gramów
    - śmietanka 30%: 200 mililitrów
    - likier Amaretto: 50 mililitrów
    - kawa rozpuszczlna: 1 łyżeczka
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - kakaowa posypka: 10 gramów

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę utrzeć na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone, cukrem pudrem.
  • 2. Kawę rozpuścić w 20 ml gorącej wody i wymieszać z likierem.
  • 3. Biszkopty namoczyć w kawie z dodatkiem likieru.
  • 4. W czterech pucharkach układać kolejno
    warstwy namoczonych biszkoptów, startą czekoladę, krem.
  • 5. Na koniec posypać startą czekoladą,
    kakaową posypką do dekoracji deserów i udekorować biszkoptami.

  • 6. Deser schładzać w lodówce około 3 godzin.

Komentarze

Podobne przepisy