Smak można trochę porównać do chłodnika z buraczków,ale jeśli lubicie to cudowne warzywo,to jest to idealna przystawka dla was.No i sami przyznacie,że przyciąga swoim kolorem i prezentuje się pięknie.
Terrina z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy ze skórką około 20-30 minut.Studzimy,obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.Jajka gotujemy na twardo.Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.Wlewam do rondelka i mieszam ze śmietaną. Stawiamy na niewielkim gazie,mieszamy i doprowadzamy masę do gorącej temperatury.Masa nie powinna się zagotować.Dodajemy buraczki i doprawiam solą i pieprzem.Mieszamy i odstawiamy by troszkę przestygło.W tym czasie obieramy jajka.Masę nalewamy do 2/3 wysokości pojemniczków,wkładam obrane jajko i dopełniamy masą.Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny,aby masa zastygła.Podajemy z chrzanem.
Komentarze