Terrina z buraczków

0 (0 ocen)

  • Średni

Smak można trochę porównać do chłodnika z buraczków,ale jeśli lubicie to cudowne warzywo,to jest to idealna przystawka dla was.No i sami przyznacie,że przyciąga swoim kolorem i prezentuje się pięknie.

  • Średni

Składniki:


  • - burak: 2 sztuki
    - śmietana 18 %: 500 mililitrów
    - jajka: 6 sztuk
    - żelatyna spożywcza: 2 łyżki
    - wrzątek: 0.33 szklanki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki

Terrina z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki gotujemy ze skórką około 20-30 minut.Studzimy,obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.Jajka gotujemy na twardo.Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.Wlewam do rondelka i mieszam ze śmietaną. Stawiamy na niewielkim gazie,mieszamy i doprowadzamy masę do gorącej temperatury.Masa nie powinna się zagotować.Dodajemy buraczki i doprawiam solą i pieprzem.Mieszamy i odstawiamy by troszkę przestygło.W tym czasie obieramy jajka.Masę nalewamy do 2/3 wysokości pojemniczków,wkładam obrane jajko i dopełniamy masą.Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny,aby masa zastygła.Podajemy z chrzanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy