Różowa terrina z buraczków

  • wyświetlono: 577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna przystawka o przyjemnym, optymistycznym kolorze. Zdrowa, łatwa w przygotowaniu i dla każdego.

  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki


- burak duży: 1 sztuka
- śmietana jogurtowa 9%: 500 mililitrów
- żelatyna lub agar: 3 łyżki
- woda gorąca: 0.5 szklanki
- jajka na twardo: 4 sztuki
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
- szczypiorek garsć: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Różowa terrina z buraczków

  • 1. Buraka razem ze skórką gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie studzimy, obieramy i tarkujemy na drobnych oczkach. Dodajemy śmietanę, posiekany na drobno szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do reszty składników. Całość mieszamy. Wylewamy do foremek wysmarowanych lekko masłem(będzie łatwiej wyjąć).
  • 3. Można dodać teraz po połówce, lub po całym jajku(zależnie od foremek). Całość odstawiamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z pieczywem i chrzanem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkawegetariańskiepiknikburakdieta środziemnomorskaterrina

Komentarze

Podobne przepisy

terrina z golonki

Dodane przez: juchab

Terrina z golonki po francusku

Pierwszy raz robiłam coś takiego...

Terrina z łososiem wędzonym

Dodane przez: Skotka

Terrina z łososiem wędzonym

Ładnie się prezentuje i pysznie...

Terrina z cukinii

Dodane przez: Cukiereczek

Terrina z cukinii

Pyszna, ciesząca oczy i podniebienie...

Terrina z żurkiem i jajem

Dodane przez: mysza75

Terrina z żurkiem i jajem

Fajna lekka terrina z jajkiem i...

image-1kfegwj

Dodane przez: beniawojt

Terrina pomidorowa z mozzarellą

Delikatna w smaku i bardzo smaczna,świetny...

image-2797d4h

Dodane przez: beniawojt

Serowo-cebulowa terrina z cukinią

Pyszna,idealnie smakuje z chrupkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE