Tęczowy biszkopt

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zafascynowałam się kolorowymi barwnikami spożywczymi. Pierwszy kupiony był CZERWONY! Chciałam sprawić frajdę domownikom, więc upiekłam czerwony biszkopt,udekorowałam. Ile radości w prostym deserze:))

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 5 jajek
    - 1/4 mąki ziemniaczanej
    - 3/4 mąki pszennej
    - 2/3 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - barwnik spożywczy

    KREM:
    - słodka śmietanka 200 ml
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego

    POSYPKA

Tęczowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier waniliowy i część cukru i ubijać na sztywną pianę. Resztę cukru stopniowo dodawać do piany w trakcie ubijania.
    Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i mieszać na najmniejszych obrotach! Następnie na koniuszek łyżeczki dodać odrobinę barwnika.
    Przełożyć do formy (moja ma średnicę 22 cm) wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut. Sprawdzić możemy wbijając patyczek w środek czy biszkopt się upiekł, jeżeli patyczek jest suchy to jest gotowy.
    Po wyjęciu biszkoptu z blaszki przekładam go górą do dołu na tacę, gdzie całkowicie się ostudzi.
    Następnie ubijam śmietankę na najwyższych obrotach stopniowo dodając cukry. Gdy piana jest tak sztywna, że po odwróceniu miski nie spada to przekładamy na ostudzony biszkopt, dekorujemy według uznania.

    Zaskoczenie domowników gwarantowane!
    Proste ale jakie zaskakujące;))

Porady

Jeżeli nie bardzo lubimy słodkich deserów, dodaj mniej cukru pudru podczas ubijania śmietanki. Jeżeli podczas przygotowania biszkoptu, kolor wydaje Ci się blady, nie martw się po upieczeniu będzie intensywny;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy