4 x 1/3 szklanki śmietanki 30%
4 x 1/3 szklanki mleka
4 x łyżeczka cukru
4 x pół łyżeczki żelatyny
4 tubki barwników spożywczych w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym i zielonym
kolorowa cukrowa posypka
Tęczowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rozpocząć od zagotowania 1/3 szklanki śmietanki i 1/3 szklanki mleka z łyżeczką cukru.
Odstawić z palnika, dodać pół łyżeczki żelatyny, porządnie rozmieszać i dodać pół tubki pierwszego barwnika (u mnie niebieski).
Masę wylać na dno słoiczka, pucharku czy kieliszka i zostawić do stężenia, na minimum godzinę.
Przygotować kolejną warstwę, analogicznie do pierwszej - jeśli jest już gotowa, zostawić trochę do wystudzenia (nie może być ciepła, bo rozpuści potem nam już stężałą pierwszą warstwę), a potem wlać do słoiczka.
Powtórzyć czynność aż do uzyskania 4 warstw.
Wierzch można posypać cukrową posypką.
Komentarze