Tarta żurawinowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

Dla odmiany dziś proponuję Wam danie kuchni francuskiejtartę o lekkim kwaskowym smaku.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    2 żółtka
    250g masła + masło do natłuszczenia formy
    4 łyżki zimnej wody
    3 jabłka
    400g nadzienia żurawinowego
    2 łyżki cukru

Tarta żurawinowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki (2szkl.),masła (150g), wody i żółtek
    zagniatamy ciasto.
    Rozwałkowujemy na owal.
    Formę do tarty natłuszczamy.
    Wkładamy rozwałkowane ciasto,
    a jego nadmiar odcinamy.
    Wyłożoną tartę wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
    Na przygotowaną tartę wykładamy nadzienie.
    Na nadzieniu układamy umyte, obrane
    i pokrojone w plastry jabłka.
    Pozostałe masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mąkę.
    Przygotowujemy kruszonkę którą posypujemy wierzch tarty.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury
    190st.C przez około 60 minut.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy