Tarta ze szparagam

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon szparagowy w pełni :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    180 gr mąki krupczatki
    120 gr masła
    1 jajko
    Szczypta soli
    Farsz:
    Małe opakowanie śmietany 18%
    3 jajka
    Szklankę potartego na grubych oczkach sera. Można potrzeć kilka gatunków (np. mozarella, gouda etc.)
    Pęczek szparagów
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Pomidorki koktajlowe do dekoracji

Tarta ze szparagam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki na około pół godziny.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. pół godziny.
  • 2. Szparagi umyć, odkroić zgrubiałe części łodygi. Szparagi do połowy pokroić, pozostawić górną część.
  • 3. Śmietanę połączyć z jajkami, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy wrzucić pokrojone plastry szparagów, dodać ser. Wymieszać. Masę wylać na zmrożone ciasto. Na wierzch ułożyć pozostałe części szparagów, udekorować pomidorkami.
  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż masa się zetnie i tarta nabierze złocistego koloru (około 30 – 40 minut) w temp. 180 C

Porady

Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco. Idealna na majową kolację :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy