Ciasto:
180 gr mąki krupczatki
120 gr masła
1 jajko
Szczypta soli
Farsz:
Małe opakowanie śmietany 18%
3 jajka
Szklankę potartego na grubych oczkach sera. Można potrzeć kilka gatunków (np. mozarella, gouda etc.)
Pęczek szparagów
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pomidorki koktajlowe do dekoracji
Tarta ze szparagam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrobić ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić nim formę na tartę. Ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. pół godziny.
2.Szparagi umyć, odkroić zgrubiałe części łodygi. Szparagi do połowy pokroić, pozostawić górną część.
3.Śmietanę połączyć z jajkami, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy wrzucić pokrojone plastry szparagów, dodać ser. Wymieszać. Masę wylać na zmrożone ciasto. Na wierzch ułożyć pozostałe części szparagów, udekorować pomidorkami.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż masa się zetnie i tarta nabierze złocistego koloru (około 30 – 40 minut) w temp. 180 C
Porady
Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na gorąco. Idealna na majową kolację :)
Komentarze