Tarta z jabłkami i marcepanem

0 (0 ocen)

Pyszna krucha tarta z kwaśnymi jabłkami i słodkim marcepanem.

Składniki:


  • 50 g mąki pszennej
    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g krupczatki
    2 łyżki cukru pudru
    100 g masła
    żółtko
    łyżka śmietany

    2 kwaśne jabłka
    100 g marcepanu
    kilka mrożonych malin
    1/4 łyżeczki cynamonu
    łyżka konfitury pomarańczowej

Tarta z jabłkami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy z cukrem pudrem po czym siekamy je z masłem.

    Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je dosyć cienko mniej więcej na wymiar 18 x 40 cm.

    Wykładamy nim formę do pieczenia (o wymiarach 12 x 35 cm).

    Marcepan kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście.

    Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i również układamy.

    Posypujemy cynamonem oraz malinami.

    Brzegi ciasta nakładamy na jabłka.
  • 3. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

    Po wyjęciu z piekarnika gorące jabłka smarujemy konfiturą pomarańczową.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy