tarta z fasolką, suszonymi pomidorami i koperkiem

0 (0 ocen)

Pyszna tarta z żółtą fasolką i suszonymi pomidorami z dodatkiem koperku. Idealna na letni obiad.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300g mąki
    160g zimnego masła
    1 duże żółtko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    żółta fasolka
    kilka suszonych pomidorów
    pęczek koperku
    330ml kwaśnej śmietany
    2 jajka
    sól
    pieprz ziołowy

Tarta z fasolką, suszonymi pomidorami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Formę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć kaszką manną. Ciasto wyłożyć do formy, schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • 2. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
  • 3. Fasolkę podgotować przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Wyłożyć na ostudzony spód. Suszone pomidory pokroić i ułożyć na tarcie. Całość obficie posypać koperkiem.
  • 4. Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masą śmietanową zalać tartę.
    Zapiec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy