1.Na patelni lub w rondelku z teflonową powłoką karmelizujemy na złoty kolor cukier z wodą. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Karmel przelewamy do formy na tartę i posypujemy delikatnie cynamonem.
Jabłka myjemy, obieramy, tniemy każde na 4 części i wydłubujemy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie układamy w okręgi na gorącym karmelu (uwaga na palce!). Posypujemy delikatnie cynamonem.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i nakładamy w miarę szybko na wierzch jabłek. Brzegi ciasta delikatnie podwijamy do środka formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30 minut. Po tym czasie odstawiamy na kolejne 15 minut, żeby lekko wystygło.
Tutaj zaczyna się najtrudniejsza część... Formę przykrywamy talerzem lub paterą i jednym płynnym ruchem odwracamy do góry nogami. Następnie zdejmujemy formę i pozwalamy ciastu delikatnie ostygnąć.
Komentarze