Tarta rabarbarowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepadam za ciastami na cieście francuskim. To również smakuje doskonale

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    2 szklanki soku jabłkowego ( takiego z miąższem )
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru ( jeśli budyń go nie ma)
    4 kawałki rabarbaru
    2 łyżki płatków migdałowych

Tarta rabarbarowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Zostawiamy na 15 min. nadmiar soku odlewamy. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotujemy budyń na soku jabłkowym. Gorący wykładamy na ciasto francuskie zostawiając z każdej strony ok. 4-5 cm ciasta aby je później zagiąć. Na budyniu układamy rabarbar i posypujemy płatkami migdałowymi. Boki ciasta zaginamy dowolnie do środka lekko j zlepiając ze sobą. Tartę wkładamy do pieca nagrzanego do temp. Ok. 200 stopni do czasu aż ciasto dobrze się zrumieni. Ostudzoną można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy