Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

kwintesencja jesieni

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 300 gramów
    - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie

    - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 250 gramów
    - mączka migdałowa: 250 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 50 gramów

    - gruszka: 3 sztuki
    - cukier puder: 2 łyżki

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać mączkę migdałową i nadal ucierać. Następnie, cały czas ucierając, dodawać jajka, a na końcu mąkę. Krem migdałowy rozsmarować na kruchym cieście.
  • 3. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i ponacinać. Gruszki ułożyć na kremie migdałowym i lekko ucisnąć.
  • 4. Tartę piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC.

Komentarze

Podobne przepisy