Tarta kawowo- gruszkowa

5 (184 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Tarta z masą z mleka skondensowanego, kawy, z polewą gruszkową, przykryte warstwą startej czekolady.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko

    Masa kawowa:
    400 ml mleka skondensowanego słodzonego
    100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (lub słodka śmietanka 12%)
    2 zaokrąglone łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 opakowanie żelatyny deserowej (do serników, deserów i mas na zimno)

    Polewa gruszkowa:
    4 gruszki
    1-2 łyżki cukru
    1 lekko zaokrąglona łyżeczka żelatyny

    6 kostek mlecznej czekolady do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta kawowo- gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić dno tortownicy o średnicy 20 cm, uformować ok. 2 cm boki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zaczęło się podnosić wystarczy przekuć go w kilku miejscach wykałaczką.
  • 2. Masa kawowa:
    Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Mleko skondensowane słodzone wymieszać z mlekiem skondensowanym niesłodzonym i z rozpuszczona kawą. do miski wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej, wsypać opakowanie żelatyny, krótko zmiksować. Cały czas miksując mieszankę mleczno- kawową, wlać przygotowaną żelatynę. Odstawić do częściowego zgęstnienia (konsystencja rzadkiego budyniu). Wylać na upieczony i wystudzony spód ciasta. Zostawić na ok. 20 minut do stężenia.
  • 3. Polewa gruszkowa:
    Gruszki obrać, pokroić na plasterki, zasypać cukrem i dusić pod przykryciem do miękkości. Zmiksować blenderem (masy gruszkowej będzie ok. 200 ml), jeszcze raz zagotować, zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących gruszek, wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wyłożyć na wierzch masy kawowej (nie musi być całkiem zastudzona), równomiernie rozprowadzić łyżką.
  • 4. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać po wierzchu niezastygniętej jeszcze polewy gruszkowej. ciasto włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

Porady

Zamiast żelatyny deserowej można użyć żelatynę zwyczajną. Należy stosować się wtedy do wskazówek podanych na opakowaniu i nie dodawać podanej w przepisie wody i jej nie miksować tylko rozpuścić podana ilość żelatyny w niewielkiej ilości wody (na 500 ml płynu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kawa Mleko Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować