Tarta biszkoptowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Efektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:).

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru

    300 ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    1/2 kg truskawek
    borówki i mięta do dekoracji

Tarta biszkoptowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 żółtku oraz stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę, zmniejszamy obroty miksera na najniższy stopień, miksujemy do połączenia składników. Spód formy od tarty wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut. Studzimy.
  • 2. Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
  • 3. Masę serowo-śmietanową wykładamy na biszkopt. Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki, borówki oraz miętę. Chłodzimy w lodówce przez min. 2h przed podaniem by masa zgęstniała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy