Pierożki z mięsem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy.Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę udka gotujemy,obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Łączymy ziemniaki z przemielonym mięsem,doprawiamy do smaku i łączymy ze stopionym boczkiem i zeszklona na jego tłuszczu cebulą.Farsz mamy gotowy.
Ciasto:
Z mąki,jajka,masła i letniej wody(ile zabierze)zagniatamy gładkie ciasto na pierogi
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na dwie porcje i stopniowo formując długi wałek ucinamy kawałki jak na kopytka.Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągły placuszek,który napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi,wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy do wypłynięcia..Smacznego!
Komentarze