Pierożki z mięsem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierożki są tanie ,proste i smaczne -cóż więcej chcieć :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg.udek z kurczaka
    1 kg.ziemniaków
    1/4 kg boczku wędzonego
    1 kg.mąki pszennej
    1 jajko
    2 cebule
    1 łyżeczka miękkiego masła
    sól,pieprz ziołowy,maggi w płynie do smaku

Pierożki z mięsem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy.Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę udka gotujemy,obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Łączymy ziemniaki z przemielonym mięsem,doprawiamy do smaku i łączymy ze stopionym boczkiem i zeszklona na jego tłuszczu cebulą.Farsz mamy gotowy.
    Ciasto:
    Z mąki,jajka,masła i letniej wody(ile zabierze)zagniatamy gładkie ciasto na pierogi
    Przygotowanie:
    Ciasto dzielimy na dwie porcje i stopniowo formując długi wałek ucinamy kawałki jak na kopytka.Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągły placuszek,który napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi,wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy do wypłynięcia..Smacznego!

Porady

Doskonałe gdy w kubku mamy barszczyk czerwony :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy