Gołąbki z ziemniakami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ok 1 kg surowych ziemniaków obranych starłam na drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnęłam z nadmiaru wody. Połączyłam z ok 30 dag mięsa mielonego z łopatki. Do masy mięsno - ziemniaczanej dodałam 2 łyżki majeranku, 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zeszkloną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku. Farsz nakładam na sparzone liście kapusty, boki składam do środka, zwijam w roladkę.Te gołąbki zostały ugotowane w parowarze ok 50 minut. Goląbki gotowane w garnku układam ciasno. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz w kulkach. Zalewam wrzątkiem i gotuję ok 35 minut od zagotowania - do miekkości kapusty. Gołąbki te lubię odsmażone na rumiano. Z tej porcji farszu wyszło 12 sztuk
Komentarze