To chyba najpopularniejsza w Polsce libańska sałatka. Tradycyjnie z kuskusa, pomidorów, papryki, szalotki, doprawiona sokiem z cytryny i oliwą, posiekaną pietruszką i miętą.
15 min
Składniki:
0,5 szklanki kuskus (kaszy jaglanej lub bulguru)
2 pomidory
1 mała papryka
1 szalotka
1 mały ząbek czosnku (można pominąć)
pęczek natki pietruszki
garść liści mięty
3 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy lub na pół z olejem lnianym
sól
pieprz świeżo mielony
1.Kuskus zalać wrzątkiem (0,5 szklanki), przykryć i odstawić, aż wchłonie wodę, ostudzić. Jeśli przygotowujemy wersję z kaszą jaglaną lub bulgurem, należy ugotować je w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić.
Pomidor i paprykę pokroić w kostkę. Szalotkę posiekać. Pietruszkę i miętę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z kuskusem.
Oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i rozgnieciony czosnek rozmieszać, sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
Przed podaniem schłodzić 30 minut w lodówce.
Smacznego!
Komentarze