Tabbouleh

0 (0 ocen)

  • 15 min

To chyba najpopularniejsza w Polsce libańska sałatka. Tradycyjnie z kuskusa, pomidorów, papryki, szalotki, doprawiona sokiem z cytryny i oliwą, posiekaną pietruszką i miętą.

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki kuskus (kaszy jaglanej lub bulguru)
    2 pomidory
    1 mała papryka
    1 szalotka
    1 mały ząbek czosnku (można pominąć)
    pęczek natki pietruszki
    garść liści mięty
    3 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżki oliwy lub na pół z olejem lnianym
    sól
    pieprz świeżo mielony

Tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalać wrzątkiem (0,5 szklanki), przykryć i odstawić, aż wchłonie wodę, ostudzić. Jeśli przygotowujemy wersję z kaszą jaglaną lub bulgurem, należy ugotować je w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić.
    Pomidor i paprykę pokroić w kostkę. Szalotkę posiekać. Pietruszkę i miętę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z kuskusem.
    Oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i rozgnieciony czosnek rozmieszać, sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
    Przed podaniem schłodzić 30 minut w lodówce.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy