Szyneczka w masali

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mięso z sosem jest bardzo aromatyczne i idealnie pasuje do klusek na parze lub kaszy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    Masala
    Słodka papryka
    Majeranek
    Sól zmiękczająca mięso
    Pieprz
    1 liść laurowy
    Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 bulionetka wieprzowa
    Mąka

Szyneczka w masali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę po umyciu kroimy ok. 2 cm plastry i lekko rozbijamy. Płaty szynki nacieramy solą zmiękczającą mięso i doprawiamy: papryką, masalą, pieprzem i majerankiem. Po szczypcie wszystkiego z jednej i drugiej strony. Na koniec obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.
  • 2. W garnku gotujemy litr wody, do wrzątku dodajemy ziele, pieprz i listek, przekrojoną cebulę i ząbki czosnku pokrojone w płaty, łyżeczkę soli.
  • 3. Podsmażone mięso dodajemy do garnka z wrzątkiem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny.
  • 4. Po tym czasie dodajemy ok. 2 łyżeczek masali, bulionetkę, doprawiamy solą i pieprzem według uznania dusimy jeszcze pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy