Szybkie Risotto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne danie, jeśli potrzebujesz szybko i smacznie zjeść. Moje dzieci wprost za nim przepadaja i moga je jeść bez wzgledu na porę dnia czy pogody. Nie trzeba wczesniej gotować lub miec w zanadrzu rosolu, bo to risotto tego nie potrzebuje. Polecam naprawde.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 puszki tuńczyka
    2 średnie cebule
    Sok pomidorowy
    1 szkl. ryżu Arborio
    Olej
    Bazylia
    Oregano
    2 ząbki czosnku
    Szczypiorek
    Koperek

Szybkie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku trzeba obrać i pokroić cebulę w kosteczkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Potem dodać tuńczyka i lekko podsmażyć. Dodać bazylię, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać ryż na patelnię i podlać niewielką ilością wody. Cały czas mieszajac dodawać co chwilę niewielka ilość soku pomidorowego. Uważać by ryż się nie przypalil, a jednoczesnie nie pływał w soku, tylko lekko pyrkotal. Na koniec gdy ryż jest już miękki dodać swierzy szczypiorek i koper oraz zamieszać. Smacznego :)

Porady

Jeśli ryż nie jest wystarczajaco miekki wystarczy przykryć gorące danie pokrywką i odczekać. Napewno po chwili sam dojdzie i bedzie idealnie smakować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy